Search

Ώρα για Μόξα

Αυτές τις μέρες παρατηρώ μια μικρή αύξηση στη δύναμη μου γενικά. Δηλαδή, στην φυσικοθεραπεια εξακολουθώ να σηκώνω το κεφάλι και να στέκομαι λίγα δευτερόλεπτα, όμως τώρα κρατάω παραπάνω και επίσης βάζω περισσότερο φόρα όταν σηκώνομαι, από ό,τι βλέπει και η Λυδία. Αλλά και στην καθημερινοτητα, σηκώνομαι ευκολότερα από την τουαλέτα και το κρεβάτι. Όπως έχω ξαναγράψει ίσως είναι ο καιρός, η πανσέληνος, ίσως απλά έτυχε, ίσως είναι κάτι προσωρινό, ή επιτέλους κάτι κινείται. Όπως και να έχει, ο χρόνος θα δείξει. Συνεχίζω δυνατά με αισιοδοξία ως συνήθως, ειδικά από τότε που άλλαξα τη σκέψη μου για την ασθένεια και αποφάσισα την αντιστροφή της... (https://www.georgiashealingpath.com/post/%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE)


Με την νέα χρονιά ξεκίνησα βελονισμό, αφού έχω διαβάσει ότι βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό και μάλιστα είναι μια από τις πολλές θεραπείες που ειχαν ως κοινό, όσοι κατάφεραν να αντιστρέψουν τα συμπτώματα της ασθένειας. Έχω λοιπόν την τύχη να γνωρίζω (ευχαριστώ για τη σύσταση Αλεξ!), δύο υπέροχους συνεργάτες βελονιστές, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες μου κάνουν ΜΟΞΑ. (Εννοείται ότι δεν προτείνω θεραπείες σε αυτό το σάιτ, μόνο παρουσιάζω τι ακολουθώ εγώ, ιατρικές συμβουλές μόνο από επαγγελματίες υγείας).


Επειδή μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα πρακτική και δεν την ήξερα καθόλου, ζήτησα από τον αγαπητό κύριο Στέλιο Γιαννελο να μου κάνει μια σύντομη παρουσίαση της Μόξα ώστε να την μοιραστώ μαζί σας :


Η μόξα είναι μία από τις πρακτικές η οποία περιλαμβάνεται στο σύνολο της κινεζικής Ιατρικής. Χρησιμοποιεί τα φύλλα από το φυτό Αrtemisia Vulgaris το οποίο είναι ένα είδος χρυσάνθεμου. Η καλύτερη ποιότητα παράγεται από στην Κινεζική επαρχία QIZHOU (Τσιτσου) όπου οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ποιοτική ανάπτυξη του φυτού.

Τα φύλλα του φυτού αποξηραίνονται στην σκιά.

Χρησιμοποιείται σε κώνους η σε ρολά μικρά ή μεγαλύτερα. Τα μικρά ρολά τοποθετούνται πάνω στην βελόνα. Ανάβουμε τη μοξα με φωτιά και θερμαίνουμε τα σημεία στα οποία θέλουμε να κάνουμε θεραπεία. Η θερμότητα που παράγεται διοχετεύεται στους μεσημβρινούς και έχει τη δυνατότητα να θερμαίνει σε βάθος το μυϊκό ιστό και να τονώνει το αίμα και το Qi (τσι).

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Θερμαίνει τους μεσημβρινούς και εξαλείφει το κρύο.

Αποκαθιστά τη ροή του QI και του αίματος.

Τονώνει το yang.

Προλαμβάνει την ασθένεια και διατηρεί την υγεία.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Κώνοι από μοξα. Εφαρμόζονται στο σώμα πάνω σε λεπτή φέτα ginger η χονδρό αλάτι.

MOXA STICK

Με το stick θερμαίνουμε το σημείο στο οποίο θέλουμε να εφαρμόσουμε τη μόξα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΞΑ.

Σύνδρομα υπερβολής και φωτιάς σύμφωνα με τη θεωρία της Κινεζικής ιατρικής. Στην κοιλιακή και οσφυεοιερη περιοχή των εγκυων.

Στην παρασκευή των κωνων η των ρολών προσθέτουμε και πολύ μικρή ποσότητα αποξηραμενων βοτάνων οπως: Myrrha, Cassia Twig, Rhizoma Ligustici Chuanxiong κα.

Στυλιανός Χ. Γιαννελος, MSc.,

Tianjin University of Traditional Chinese Medicine, China

τηλ. 6977305191183 views0 comments

Recent Posts

See All